Contact Scoor jouw nieuwe baan!

Meet the team Sdra Mergan

Sdra loopt stage op de R&D Afdeling als Junior Ontwerper. Op Girls’ Day vertelt ze over haar studie, stageperiode en hoe het is om als vrouw in een technische sector te werken.

Even voorstellen..

Mijn naam is Sdra Mergan, ik ben 23 jaar oud, en ik vervul de functie van Junior Ontwerper als stagiaire op de R&D afdeling bij Neptunus. Ik ben een derdejaars student en volg de opleiding Built Environment (bouwkunde) aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN).

 

Je volgt een technische opleiding, waarom heb je hiervoor gekozen?

Mijn keuze voor een technische opleiding komt voort uit mijn ervaringen in mijn thuisland Syrië, waar ik geconfronteerd werd met veel verwoeste gebouwen. Dit bracht bij mij het verlangen naar voren om in de toekomst bij te dragen aan wederopbouw en herstel van mijn stad en dergelijke gemeenschappen. Bovendien heeft de magie van de transformatie van een simpele tekening op papier naar een tastbaar gebouw altijd mijn verbeelding geprikkeld en mij gedreven om meer te willen begrijpen over het vakgebied van de bouwkunde.

Wat ik het leukst vind aan mijn opleiding is hoe we leren om rekening te houden met zowel mensen als de planeet tijdens het ontwerpproces. Ik geniet van het hele proces van ontwerpen, waarbij we van een onvolledige schets stapsgewijs een volwaardig architectonisch ontwerp creëren. Het is fascinerend om te zien hoe we niet alleen esthetiek overwegen, maar ook functionaliteit en hoe mensen zich voelen in het gebouw. Bovendien waardeer ik het enorm dat duurzaamheid en milieuvriendelijkheid centrale onderwerpen zijn in onze opleiding, omdat dit essentieel is voor de toekomst van de bouwsector.

Van februari tot en met juli loop je stage bij Neptunus. Hoe ben je bij Neptunus terechtgekomen?

Het begon allemaal met een discussie met mijn docent over hoe ik als Syrisch-Nederlandse bouwkundige innovaties en efficiëntie van beide landen zou kunnen combineren om betere gebouwen en woningen te creëren. Vooral na de revolutie en recente aardbevingen, waarbij veel gebouwen en woningen zijn verwoest, is er een grotere behoefte aan woningen ontstaan.

Hierdoor ligt de focus vooral op het snel bouwen van woningen, en wordt er minder aandacht besteed aan kwaliteit en duurzaamheid, simpelweg omdat het prioriteit heeft om mensen een dak boven hun hoofd te bieden. We concludeerden dat als zij niet aan duurzaamheid en kwaliteit kunnen denken, wij dat voor hen kunnen doen. Semi-permanente, demontabele gebouwen zouden kunnen helpen bij het oplossen van de huidige nood aan woningen en tegelijkertijd ruimte bieden voor verdere ontwikkeling. Dit was iets wat ik later ook in mijn afstudeeronderzoek wilde onderzoeken, en hiervoor had ik natuurlijk expertise nodig op het gebied van demontabele gebouwen.

Mijn broer werkt bij Neptunus en toen ik met hem sprak over hoe Neptunus bouwt, was ik meteen geïnteresseerd. Neptunus’ nadruk op duurzaamheid, efficiëntie in bouwen en het minimaliseren van kosten, samen met de mogelijkheid om onderdelen lokaal te produceren, maakt het voor mij een waardevolle bron van informatie en een plek waar ik veel kan leren.

Demontabel bouwen is wereldwijd een belangrijk onderwerp geworden vanwege de groeiende aandacht voor duurzaamheid en de behoefte aan flexibele bouwoplossingen, vooral na noodsituaties en rampen. Ik zie in Neptunus de perfecte partner om mijn kennis te vergroten en mijn vaardigheden in bouwtechniek te ontwikkelen.

“Ik geniet van het hele proces van ontwerpen, waarbij we van een onvolledige schets stapsgewijs een volwaardig architectonisch ontwerp creëren!”

Sdra- Stagiaire R&D

Kun je wat meer vertellen over je stage?

Mijn gemiddelde stagedag begint rustig met een kopje koffie, waarbij ik met mijn stagebegeleider bespreek welke projecten op dat moment lopen. Vervolgens ga ik aan de slag met het maken van nieuwe tekeningen voor offertes of het aanpassen van bestaande tekeningen. De software die ik hiervoor gebruik varieert tussen AutoCAD en Revit. Gedurende de dag vraag ik regelmatig feedback en informatie aan mijn collega’s over hoe ik verschillende uitdagingen die ik tegenkom kan oplossen en aanpakken.

Wat ik het leukste vind aan stagelopen bij Neptunus is de expertise die de verschillende collega’s kunnen bieden. Neptunus heeft een lange geschiedenis en beschikt over veel professionele kennis. Daarnaast waardeer ik de fijne werksfeer, die een combinatie is van formeel en informeel, wat een comfortabele werkomgeving creëert. Ook vind ik het leuk dat Neptunus niet alleen ontwerpt, maar ook de meeste onderdelen zelf produceert, wat het makkelijker maakt om de onderdelen ook in het echte leven te zien en te begrijpen.

Daarnaast brengt mijn stage ook wel wat uitdagingen met zich mee. Ik moest in het begin voornamelijk wennen aan de verschillende bouwmethodes die Neptunus aanbiedt. Het voelt alsof mijn stageperiode te kort is om volledig te profiteren van de uitgebreide kennis die Neptunus te bieden heeft.

Wel heb ik tijdens mijn stage al veel geleerd, waaronder het werken met AutoCAD en het verder ontwikkelen van mijn ervaring met Revit. Daarnaast heb ik mijn bouwkundige kennis verder ontwikkeld en een beter begrip gekregen van techniek en constructie.

Op 11 april is het Girls’ Day, om vrouwen in technische opleidingen/banen te promoten. Wat zou je jonge meiden die interesse hebben in een technische opleiding willen meegeven?

Voor jonge meiden die interesse hebben in een technische opleiding, zou ik willen zeggen: laat je niet weerhouden door eventuele vooroordelen of stereotypen. Jouw passie en talent zijn van onschatbare waarde voor de toekomst van innovatie. Ook al waren er periodes waarin vrouwen ondervertegenwoordigd waren, het is nu aan ons vrouwen om die ruimte met onze dromen te vullen en onze stempel te drukken op de technische wereld. Dus volg je hart en laat niets je tegenhouden om je dromen na te jagen. De wereld heeft jouw unieke perspectief en bijdragen nodig om te blijven ontwikkelen.

Check onze stages en BBL-opleidingen!

Koen & Vanessa beantwoorden al je vragen!

Heb je een toffe vacature gevonden of wil je meer weten over ons familiebedrijf? Neem gemakkelijk contact op of stuur gewoon een appje.

Neem contact op
Koen en Vanessa Neptunus
Koen & Vanessa
Recruiter bij Neptunus
1
Koen en Vanessa Neptunus
Koen en Vanessa Reactie binnen één werkdag
Vragen? Stuur ons een appje!